ZELENI CHUTNEY

Riječ chutney potječe od hindske riječi chaathna što znači lizati a u ovom slučaju jesti s posebnim tekom. Svi mi imamo barem jedno jelo „za prste polizati“ dok u indijskoj kuhinji postoji cijela grupa jela zvana chaath i čine dio izvrsne ulične ponude. Chutney ovdje igra jako važnu ulogu, pogotovo zeleni chutney. Radi se od svježeg korijandra, metvice, začina i limunovog soka koji čuva zelenu boju od oksidacije barem dva do tri dana. Kombinacija postoji više ali meni osobno je najdraža sa češnjakom, đumbirom i ljutom papričicom. Ovaj put sam dodala i malo peršina i celera jer sam našla samo dva stručka korijandra a ni metvica nije bila baš najbolja pa sam posegnula za mojim hibridima na terasi, šarenog i neobičnog lišća ali izvornog mirisa i okusa.

Priprema je vrlo jednostavna. Odstranite samo tvrde stabljike, meke sačuvajte, očistite od suhih ili loših listića, oljuštite češnjak i đumbir, nasjeckajte chilli i ubacite sve u blender, malo soli, malo kumina i limunovog soka i to je to. Čuvajte oči i ruke od oštrine chillia. Okus će ovisiti o omjeru i ako se, poput mene, navučete na ovaj chutney, naučit ćete sami regulirati ljutinu i kiselost po svom ukusu. Zbog  ljekovitog svojstva radim napitak od limunade bez šećera sa čajnom žlicom zelenog chutneya za čišćenje organizma i poticanje probave. Gotov chutney čuva se u hladnjaku najmanje tjedan dana a višak se može i smrznuti. Boja više neće biti onako jarko zelena, dobit će malo maslinastu nijansu ali to neće utjecati na okus.

Evo i osnovnog recepta:

  • 2 stručka korijandra
  • Pola stručka peršina
  • Pola stručka celera
  • 1 stručak metvice
  • Korijen đumbira cca 6 – 7 cm, oguljen i usitnjen
  • 4 česna češnjaka
  • 1 – 2 ljute papričice
  • Sok od 1 limuna
  • Prstohvat soli i kumina

Sve sastojke, uključujući i stabljike koje malo usitnite, ubacite u blender i miksajte. Ako nemate blender, ubacite u staklenu teglu i usitnite štapnim mikserom. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije vode da olakšate miksanje.

Tekstura može biti grublja ili finija i ovisit će o vašem mikseru i tvrdoći stabljika. I to bi bio osnovni recept… Dalje je na vama kako ćete kombinirati, istražujte i uživajte!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − two =