SALATA OD ZELENE LEĆE

Uživanje u leći je poput putovanja kroz povijest civilizacije, čak tamo negdje u neolitik ili mlađe kameno doba Bliskog istoka, Male i Srednje Azije pa preko Mediterana u Francusku i dalje u Amerike ili na drugu stranu sve do Indije i Južne Azije. Leća je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura, odmah poslije žitarica, sigurno najstarija mahunarka. Za mene je to zaista impresivno jer ja leću obožavam i već samo saznanje da su naši prvi ratari i stočari uzgajali, pripremali i jeli leću, meni daje još veću važnost toj skromnoj namirnici. Leća je skromna ali nadasve moćna namirnica, izuzetno bogata bjelančevinama i mineralima poput željeza i cinka. Skromna kao Pepeljuga koja je vječito sjedila u kuhinji uz ognjište i trijebila leću. Kad je trebalo poći u dvor na ples, zla maćeha joj je istresla leću u pepeo ne bi li joj otežala posao ali u pomoć su pristigle ptičice i Pepeljuga je stigla na vrijeme očarati mladog princa. Leća joj je donijela sreću što čini već stoljećima i Nijemcima i Talijanima i Brazilcima i mnogim drugim narodima.

Leća je namirnica za sva godišnja doba i priprema se na mnoštvo načina. Za ove vrele dane je idealna na salatu, uz dodatak mladog luka, crvene paprike i dosta peršina izaziva ovisnost. Skromno i jednostavno a savršeno jelo. Probajte i uvjerite se sami!

Za četiri osobe trebate:

  • 4 šake zelene leće
  • 2 mlada luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 stručak peršina
  • Sol i mljeveni chilli po ukusu
  • Maslinovo ulje i ocat po ukusu

Leću operite i namočite cca 30 min u vreloj vodi, posolite i pažljivo skuhajte da se ne raskuha – al dente cca 15 do 20 min ovisno o kvaliteti. Jako je važno da ne bude premekana. Kuhanoj leći odlijte višak tekućine ali sačuvajte malo one  guste tekućine sa dna lonca i prebacite u zdjelu. U zdjelici pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja, 3 žlice octa po želji i malo soli i chillia te začinite još toplu leću i dok se hladi, nasjeckajte mladi luk na kolutiće, papriku na male kockice i usitnite listiće i mekane stabljike peršina dok one tvrđe sačuvajte za juhu ili varivo. Sve zajedno pomiješajte s lećom i pustite da se ohladi do sobne temperature a zatim još barem sat vremena u hladnjaku. Poslužite za laganu večeru ili kao samostalno jelo uz pogaču i sireve.

Dobar tek!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =